1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. В САЩ ще ваксинират Калифорнийските кондори срещу птичи грип

В САЩ ще ваксинират Калифорнийските кондори срещу птичи грип

Това ще е първата в света имунизация на диви птици

За да предпазят заплашения от изчезване Калифорнийски кондор, властите в Съединените щати смятат да ваксинират живеещите в природата диви екземпляри срещу птичи грип. Това ще е първата в света имунизация на диви птици. Преди това ваксината ще се тества с представители на вида Черен гриф.
 
Със своя размах от почти три метра Калифорнийският кондор е най-голямата птица в Северна Америка. Оцелял е само благодарение на усилията на природозащитниците, след като през миналия век ловци почти бяха унищожили цялата популация. През 1984 година бяха заловени последните осем диви екземпляра, за да могат да се размножават в зоологически градини.
 
В началото на 90-те години на ХХ век първите новоизлюпени птици бяха пуснати в природата в Калифорния и Аризона, а междувременно дивата популация наброява около 600 екземпляра. Досега от птичи грип бяха умрели между 10 и 20 птици.
 
Експерти смятат, че имунизацията на кондорите представлява интересна опция за науката, като преди това трябва да се изяснят някои въпроса. Сред тях е дали птиците ще понесат ваксината и колко дълго ще действа тя. Подобни кампании за имунизация, но в далеч по-малък мащаб, са провеждани вече в зоологически градини, както и при домашни птици в редица извъневропейски държави като Китай и други. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.