1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Валентин Георгиев от ИАСРЖ: Богато генетично разнообразие ще представи Националното животновъдно изложение в Сливен на 16 и 17 септември 2022 г.

Валентин Георгиев от ИАСРЖ: Богато генетично разнообразие ще представи Националното животновъдно изложение в Сливен на 16 и 17 септември 2022 г.

Срещата между професионалисти, обменът на информация и знания е голямата добавена стойност за всички участници в събитието

Пореден празник на животновъдството в България! На 16 и 17 септември 2022 г. ще се проведе 16-тото издание на Националното животновъдно изложение в град Сливен. Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

Ще бъдат представени над 550 елитни български животни. Акцентът ще е върху богатото генетично разнообразие на селскостопански животни в страната – както местни, така и комерсиални, дори екзотични породи, каза Валентин Георгиев, главен директор на Главна дирекция „Контрол и координация на развъдната дейност“ към ИАСРЖ. По думите му една от целите на събитието е да представи дейността на различните развъдни организации и на фермерите, които членуват в тях и изпълняват развъдните програми. Самите фермери ще могат да презентират по най-добрия начин себе си на един такъв голям форум.

Най-многобройни ще са животните, които представят овцевъдството и козевъдството – 400 от 38 породи. Говедовъдството ще бъде представено с над 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата „Българска мурра“ също ще вземат престижно участие.

Интерес за посетителите ще представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от 8 породи коне - Източнобългарски кон, Дунавски кон, Плевенски кон, Хафлингер, Рисиста порода, Чистокръвна Английска порода, Арабска шагия и забележителната Ахал-Теке.

Традиционно за събитието ще видим и породата „Българско овчарско куче“. Разнообразието при зайци ще бъде осигурено за изложението от Земеделския институт и много частни стопани.

Гостите на изложението ще участват в богата съпътстваща програма.

„Искаме да направим връзка на бизнеса с животновъдството и фермерите чрез кампанията „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България, която се провежда с цел насърчаване развитието на сектора чрез популяризиране на българското месо на вътрешния и международните пазари“, каза още Валентин Георгиев.

Специално обособена зона ще представи стартъпи на млади предприемачи и креативни компании в сектора в България, които ще дадат нови отговори на настоящите и бъдещите въпроси на съвременното животновъдство.

Участие на Националното животновъдно изложение в Сливен ще вземат и компании с продукти в областта на животновъдството – фуражи и фуражни добавки, семенен материал, машини и оборудване.

На фермерския базар ще могат да се опитат вкусни родни продукти и всеки да отнесе късче от фермата до трапезата си.

„Искам да поканя всички, които имат интерес към българското животновъдство – фермери, развъдни организации, институти, университети, бизнес“, заяви Георгиев.  

Изложението ще се проведе на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево и ще бъде официално открито на 17 септември от представители на Министерството на земеделието и изпълнителния директор на ИАСРЖ г-н Георги Йорданов.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.