1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Видео с известни личности за ден събра рекорден брой подписи за Европейска гражданска инициатива

Видео с известни личности за ден събра рекорден брой подписи за Европейска гражданска инициатива

Срещу експериментите с животни в ЕС се обявиха 9 известни личности, участващи в клипа

На 19-и април българската организация „Невидими животни“ публикува видео с участието на 9 известни личности (Facebook). То показва емоционалните им реакции, докато гледат реални кадри на експерименти с животни. Видеото цели да промотира Европейска гражданска инициатива „Козметика без жестокост“. За малко над 24 часа подписалите станаха повече от 21 хиляди. С това сегашната Инициатива поставя нов рекорд за най-широко подкрепена Европейска гражданска инициатива в България в историята. Предният рекорд от 2017 г. е 20 544 подписа.

Видеото, което завладя социалните мрежи, показва емоциите на 9 известни личности, докато гледат ужасяващи кадри, снимани със скрита камера от испанска лаборатория за експерименти с животни. Участниците във видеото са Асен Блатечки, Биляна Йотовска, Биляна Лазарова, Венци Венц, Дамян Илиев „Дзами“, Жасмин Маджид, Маги Джанаварова, Силвия Петкова и Силвена Роу.

Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“ започна на 31 август 2021 г. и като всяка друга Европейска гражданска инициатива (ЕГИ) събирането на подписи ще продължи 12 месеца – до 31 август 2022 г. За да бъде успешна, трябва да се съберат 1 милион подписа от европейски граждани. До момента подписите са 515 хиляди.

Ако бъде успешна, Европейската комисия ще е длъжна да я разгледа и да отговори на исканията ѝ. Подписи се събират в Интернет на bezbolka.bg.

„Накратко, целите на настоящата Инициатива са: Да спре да има вратичка, с която да продължават забранените през 2013 г. експерименти с животни за козметика; Европейската агенция по химикали да спре да изисква нови и нови експерименти с животни за химикали и субстанции като цяло, не само за козметика; и Европейската комисия да предложи план преди 2024 г., с който всички експерименти с животни в Съюза постепенно ще се прекратят.“, обяснява Веси Попова от „Невидими животни“.

Експериментите с животни за козметика са забранени в Европейския съюз от 2013 г. Въпреки това те се изискват до ден днешен от Европейската агенция по химикалите, заради противоречие между два Регламента: REACH от 2006 г. и Регламента за козметичните продукти от 2009 г. В ЕС се използват годишно над 10 милиона кучета, котки, зайци, маймуни и други животни при тестване на различни съставки от индустриите. Това число от години не намалява.

По думите на организаторите от „Невидими животни“ съществуват на пазара многобройни алтернативни методи за тестване на съставки без животни, които са много по-точни и често по-евтини от експериментите с животни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.