1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Все по-малко ферми с млечни крави в Германия

Все по-малко ферми с млечни крави в Германия

Икономическият натиск върху производителите се засили заради затворените заведения за обществено хранене

Броят на млечните ферми в Германия продължава да намалява, показва есенното преброяване на добитъка във Федералната република. Между май и ноември тази година от дейността си са се отказали повече от 1000 стопани, а за последните 12 месеца излезлите от млекопроизводството са 2600.
 
Статистиката отчита също така, че през този ноември, за първи път в новата история на Германия, броят на млечните ферми е под 58 000. Преди пет години в страната имаше 73 000 такива стопанства, а през 2010-та те бяха 91 000. 
 
През периода между май и ноември най-много откази са регистрирани в провинциите Бавария и Долна Саксония, където е и най-голямата концентрация на млекопроизводството в Германия. В Бавария дейността си са прекратили 554 стопанства, остават 26 300. Ежегодно те произвеждат 28 на сто от млякото в страната. В Долна Саксония са се отказали 178 ферми. От тази провинция идва една пета от млякото в Германия. Средното поголовие в баварските стопанства е 42, а в Долна Саксония един фермер има средно по 96 крави. 
 
Икономическият натиск върху производителите се засили заради затворените заведения за обществено хранене. В резултат на по-слабото търсене през юни изкупните цени паднаха до 31 цента на килограм.  
Въпреки че от сектора са излезли повече от 2500 стопанства, общият брой на млечните крави не намалява чувствително. Към края на ноември в оборите са се намирали малко близо 4 милиона животни – това е с 2 % по-малко, отколкото миналата година по същото време.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.