1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Япония разрешава превантивното умъртвяване на свине

Япония разрешава превантивното умъртвяване на свине

Проектозаконът има за цел да засили авторитета на властите по въпроса на превенцията на африканска чума

Япония предприема нови мерки за борба с aфриканската чума по свинете. Земеделското министерство в Токио е подготвило законопроект, който да разреши превантивното умъртвяване на свине.

Подобна възможност вече съществува при епидемия от шап, припомнят от ведомството. Новата разпоредба ще позволи животните в стопанства, намиращи се в определен радиус около огнище на aфриканска чума, да бъдат превантивно заклaни или умъртвени, за да не се допусне разпространение на заразата.

Става дума за здрави свине, признават от министерството в свое изявление. Посочва се и факта, че болестта засега е нелечима, а няма и действаща ваксина. Затова умъртвяването е единственият ефективен метод за спиране на вируса.

Проектозаконът има и целта да засили авторитета на властите по въпроса на превенцията срещу aфриканската чума и да им даде възможност за по-бърза реакция в случай на нужда. Така централното правителство ще може да задължи префектурите да затварят стопанства, които не спазват изискванията за хигиена, или да им налагат санкции.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.