1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. За Великден защо да изберете яйца от свободно отглеждани кокошки

За Великден защо да изберете яйца от свободно отглеждани кокошки

Те съдържат 1/3 по-малко холестерол и 2 пъти повече омега 3 мастни киселини

Яйцата са една от най-пълноценните храни за човека. Но дали знаете, че яйцата, снесени от кокошки на подово или свободно отглеждане, са по-полезни? Това със сигурност е така. Освен пълноценна храна, консумацията на яйца предпазва и от някои заболявания.

Лутеинът, който се намира в яйцата, действа като антиоксидант и противовъзпалително средство. Консумацията на богати на лутеин храни намалява риска от атеросклероза сърдечни заболявания. Висококачественият протеин е от първостепенна важност при изграждането на мускулите особено при физическо натоварване, активен спорт, както и за превенция на саркопенията (свързана с възрастта загуба на костно-мускулна маса), ето защо възрастните хора се нуждаят от висококачествен, с ниско съдържание на мазнини протеин.

Яйцата са източник на протеини, повишаващи имунните сили на организма. Нещо повече - яйцата от кокошки, отглеждани свободно и подово имат редица предимства:

Те съдържат:

1/3 по-малко холестерол

1/4 по-малко наситени мазнини

2/3 повече витамин А

2 пъти повече омега 3 мастни киселини (жизнено важни за доброто функциониране на мозъка и сърцето)

3 пъти повече витамин Е

7 пъти повече бета-каротин

6 пъти по-малко съдържание на вода

Изключително високо съдържание на лизозим

 

Как да разпознаем яйцата от кокошки отглеждани свободно или подово?

Всяко яйце има червен печат върху черупката си, който съдържа букви и цифри. Първата цифра от кода определя системата на отглеждане на кокошката:

Код 0 - яйца от кокошки, отгл. свободно на открито и с био-фураж

Код 1 - яйца от кокошки, отгл. свободно на открито

Код 2 - яйца от кокошки, отгл. свободно на закрито

Код 3 - яйца от кокошки, отгл. в клетки

С производството на яйца от кокошки отглеждани свободно и подово се занимава семейната компания ЕТ Ангелов. Във фермите на компанията се отглеждат бели кокошки от породата Ломан, които снасят бели яйца. Белите птици от порода LSL са генетично много по-устойчиви на бактериални патогени, в това число салмонела. От друга страна, тези птици са по-леки, подвижни, хвърковати, което ги прави много подходящи за отглеждане в среда, близка до естествената. Различни публикации в европейският печат твърдят, че щом като птицата се движи повече, то тя усвоява дажбите по-пълноценно, а от там и яйцето е по-качествено.

ЕТ Ангелов е ориентирана и към износ на 80% от продукцията.

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.