1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Готовите храни трябва да дават информация за произхода на съставките

Готовите храни трябва да дават информация за произхода на съставките

За това настояха днес Германия и Австрия на срещата на министрите на селското стопанство от ЕС в Брюксел

Готовите храни трябва да дават информация за произхода на съставките. За това настояха днес Германия и Австрия на срещата на министрите на селското стопанство от Европейския съюз в Брюксел, на която обсъждат проблема с конското месо, етикетирано като говеждо, предаде ДПА.

В Европа се разрази скандал, след като този месец в редица продукти, обявени като говежди, беше намерено конско месо или се появиха подозрения, че съдържат такова месо. Невярното етикетиране е засечено в над 15 страни. Това обезпокои потребителите и разкри сложната и често неясна верига на доставки, пише "Дневник".

Днес испанският министър на земеделието, прехраната и околната среда Мигел Ариас Каниете съобщи на среща с европейските си колеги в Брюксел, че конско месо е открито и в Испания в канелони, за които се твърди, че са пълнени с говеждо месо.

Това е общоевропейски проблем, заяви ирландският министър на земеделието, прехраната и морските въпроси Саймън Ковъни, който председателства срещата. ЕС препоръча всички готови храни с етикет, че съдържат говеждо, да бъдат проверени за конско месо във всички 27 страни членки на съюза, като резултатите ще бъдат оповестени през април.

"Най-напред продуктът, разбира се, трябва да съдържа това, което е обявено на етикета. Когато пише говеждо, трябва да има говеждо вътре", заяви министърът на селското и горското стопанство, околната среда и водите Николаус Берлакович. "Искам обаче да бъде направена следваща стъпка - да бъде посочено ясно откъде идва говеждото", допълни той.

"Искаме етикет за произход на преработените продукти", заяви и германският министър на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер. "Това е сложна система, но е важно за потребителя да разпознава по-добре на какво равнище какво е преработено", допълни тя.

Не се очаква днес решение по мярката, определена от Берлакович като "европейски хранителен паспорт". Срещата се провежда ден, след като още един скандал с храни избухна в Германия. Този път става дума за яйца, за които се подозира, че неправилно са етикетирани като органични.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.