1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Дания подкрепя рибарския си сектор със 118 млн. евро

Дания подкрепя рибарския си сектор със 118 млн. евро

Брюксел одобри две схеми за помощ

Две датски схеми за държавна помощ в сектора на риболова, преработката на риба и търговията на едро, засегнати от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, получиха зелена светлина от Брюксел. Общата сума възлиза на 118 милиона евро.
Първата схема за 113 милиона компенсира собствениците на кораби за понесените загуби в резултат на постоянното намаляване на квотите за риболов. Помощта ще бъде предоставена под формата на директни безвъзмездни средства на отговарящи на условията собственици на кораби, регистрирани в Дания. Размерът за всеки бенефициер ще бъде изчислен въз основа на загубата на стойност след намаляването на квотата за риболов. Степента на компенсация ще варира между 75 и 100 процента, в зависимост от размера на общата загуба. Така загуби до 2 милиона датски крони, равни на около 269 хиляди евро ще бъдат компенсирани, докато за загуби над 4 милиона евро ще има компенсация в размер на 75 на сто. 
 
Втората схема е за 5 и половина милиона евро и е за подпомагане на секторите за преработка на риба и търговия на едро. С тези средства компаниите ще бъдат компенсирани за загубата на оборот, причинена от намаляване на доставките на риба. И тук помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства и ще продължи до 31 декември тази година. За да получат пълна компенсация, бенефициерите, които получават повече от 200 хиляди евро, ще трябва да се ангажират да изразходват малко над една трета от помощта за екологични мерки. 
Предвижда се и двете мерки да бъдат финансирани от Резерва за приспособяване, създаден за смекчаване на икономическото и социалното въздействие на Брекзит. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.