1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕП е против забраната на мобилния дънен риболов

ЕП е против забраната на мобилния дънен риболов

Общата политика за рибарството трябва да продължи да се прилага и, където е необходимо, да се реформира

След обсъждане на стратегията на Европейския съюз за рибарството, по-специално предложенията, подадени от Европейската комисия за рибарството в Европарламента, народните представители гласуваха и одобриха три доклада по въпроса. Те не са съгласни с предложението за забрана на мобилния дънен риболов в защитените морски зони и искат реформи на общата стратегия, за да се решат конкретни проблеми.
 
Съгласно пленарното гласуване на проектодоклад, Парламентът смята, че Комисията е възприела прекалено опростен подход, когато е предложила постепенно премахване на мобилния дънен риболов във всички защитени морски зони, и призовава за баланс и участието на рибарите в определението и прилагането на тези области.
В доклада за опазване и възстановяване на морските екосистеми за устойчив и устойчив риболов, одобрен на пленарното заседание, се казва, че планът за действие на Комисията не е съгласуван с други приоритети. Отчитайки 25% от улова, забраната на мобилния дънен риболов би имала икономическо въздействие в много региони от крайбрежието, възпрепятствайки отглеждането на миди, казват евродепутатите. Те също така предвиждат, че затварянето на зони за тази практика може да доведе до конфликти и да окаже натиск в други риболовни зони.
 
Общата политика за рибарството трябва да продължи да се прилага и, където е необходимо, да се реформира, настояват народните представители, отбелязвайки, че нейните социално-икономически аспекти не са били взети предвид. Те посочват недостатъци по отношение на задължението за разтоварване и отбелязват, че съпътстващият улов е неизбежен, главно при смесен риболов. Поради това те призовават за прагматично прилагане на това правило, запазване на настоящите изключения и насърчаване на размяната на квоти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.