1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕП подкрепи развитието на устойчиви аквакултури

ЕП подкрепи развитието на устойчиви аквакултури

По този начин се подкрепят и целите на Зелената сделка и стратегията „От фермата до вилицата“

Европейският съюз трябва да ускори развитието на устойчивия сектор на аквакултурите, който е от полза за човешкото здраве и насърчава целите на Зелената сделка. Това се казва в доклад, приет на пленарно заседание на Европарламента.
 
В документа, изготвен от испанският депутат Клара Агилера, се отбелязва, че Съюзът внася 70% от рибите и морските продукти, които консумира. Това образува годишен търговски дефицит от 21 милиарда евро. Ето защо секторът на аквакултурите има голям потенциал, но неговото развитие ще изисква Европейската комисия и страните членки да предоставят прозрачна и надеждна правна рамка, както и икономическа предвидимост.
 
Аквакултурите могат да имат своя принос за продоволствената сигурност чрез възстановяване на баланса на недостига на риба и да осигурят устойчиви и качествени хранителни продукти с по-малък отпечатък върху околната среда от наземното земеделие. По този начин се подкрепят и целите на Зелената сделка и стратегията „От фермата до вилицата“, се казва още в доклада. Морските, както и сладководните аквакултури могат да създадат нови регионални екосистеми, които предоставят възможности за заетост и привличат млади хора в крайбрежните и крайречните селски райони.
 
Затова депутатите призовават Комисията да определи цели за количествен растеж, за да мотивира развитието на сектора. Държавите членки трябва да използват пълноценно ресурсите на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и да отделят част от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост - в подкрепа на иновациите и устойчивостта на сектора на аквакултурите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.