1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕП затяга контрола срещу нелегалния улов

ЕП затяга контрола срещу нелегалния улов

Комисията по рибарство призовава държавите членки да използват Европейския фонд за морско дело и рибарство, за да подкрепят тези рибари, които играят важна роля в осигуряването на местна продоволствена сигурност

За по-ефективна борба срещу нелегалния риболов и за по-строг контрол върху вноса на рибни продукти в Европейския съюз се обявиха народните представители в свой доклад в Комисията по рибарство. Според становището на депутатите цифровизацията на нелегалния улов ще намали измамния внос и ще насърчи държавите членки да я внедрят най-късно две години след прилагането на ревизирания регламент за контрол. 
 
Потенциалните пропуски в досегашните правила могат да бъдат запълнени, ако всички държави от ЕС имат еднакви процедури при прилагането на правила срещу бракониерския улов. В допълнение евродепутатите искат по-строги контролни мерки за вноса, които да включват и санкции, за да се защитят общественото здраве и риболовната индустрия. В тази връзка народните представители силно насърчават Европейската комисия да хармонизира контрола върху вноса, за да възпре навлизането на продукти от нерегламентиран риболов на европейския пазар. В доклада се твърди също така, че пълната проследимост на всички продукти от риболов и аквакултури, включително пресни, замразени и преработени, както е определено в преработеното законодателство, одобрено миналия октомври, заедно с прозрачното етикетиране, ще допринесе за по-добра безопасност на храните. Признавайки, че спазването на правилата за незаконен риболов може да създаде допълнителни предизвикателства за дребномащабните и непромишлените рибари, Комисията по рибарство призовава държавите членки да използват Европейския фонд за морско дело и рибарство, за да подкрепят тези рибари, които играят важна роля в осигуряването на местна продоволствена сигурност. Фондът има общ бюджет от 580 милиона евро, предназначен за дейности по наблюдение, контрол и правоприлагане. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.