1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Европейската комисия предлага квоти за Атлантическия океан

Европейската комисия предлага квоти за Атлантическия океан

Възстановяването на най-големите запаси, по-специално на сафрид, позволява на Комисията да предложи увеличения на квотите

Европейската комисия публикува предложението си за ограничения на улова във водите на Атлантическия океан, Категат и Скагерак за 2023 година, включително за дълбоководните запаси за 2023 и 2024. Предложението се отнася до 17 общи популации, управлявани единствено от Европейския съюз. 
 
Възстановяването на най-големите запаси, по-специално на сафрид, позволява на Комисията да предложи увеличения на квотите. Предложението ще бъде актуализирано след приключването на двустранните - с Норвегия и Обединеното кралство - и многостранните консултации с крайбрежните държави.
 
По думите на Виргиниус Синкявичюс, комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството, предложението показва, че научно обоснованото управление на рибарството се отплаща. За 8 от 17-те популации Комисията въвежда ограничения на улова в съответствие с целта за устойчиво управление на рибните запаси, като за 6 от тези 8 популации квотите се увеличават. За останалите 9 популации няма достатъчни научни данни. 
 
За мерлузата в южната част на Бискайския залив, водите на Иберийско море и водите около Азорските острови Комисията предлага увеличение с 10  процента на общия допустим улов. За червена морска ципура в иберийските води, квотите остават без промяна.
 
Освен това Комисията предлага да се засилят съществуващите мерки за защита на змиорките във всички съответни води на Европейския съюз, по-специално в Атлантическия океан, Балтийско море и Средиземно море, за да се помогне за възстановяването на запасите. Предложението за 2023 г. удължава забраната за риболов на змиорки от три на шест последователни месеца в морските и прилежащите солени води и разяснява на държавите членки как да определят периоди на забрана, за да гарантират тяхната ефективност. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.