1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Европейският съюз отпуска 6,1 млрд. евро за сектор Рибарство

Европейският съюз отпуска 6,1 млрд. евро за сектор Рибарство

Снимка:

Над 5 милиарда ще бъдат насочени към управлението на риболовните флоти и аквакултурите

6,1 милиарда евро отпускат европейските законодатели за сектор рибарство през следващия програмен период. Средствата са заделени в Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, като над 5 милиарда ще бъдат насочени към управлението на риболовните флоти и аквакултурите, а останалата част е предвидена за научни изследвания, контрол, пазарни структури и наблюдение и сигурност в открито море.
 
Едно от условията, които трябва да изпълнят държавите членки, е да похарчат минимум 15 % от получените средства за ефикасен контрол над риболова, в това число борба срещу бракониерството и незаконната търговия.
 
В случай, че уловът трайно намалее, държавите ще могат да окажат финансова подкрепа на рибарите за предаването на плавателните съдове за скрап. Получаването на компенсациите е обвързано с отписването на съответния риболовен капацитет от списъка на европейската рибарска флота, а получателят на сумата няма право да регистрира нов кораб в рамките на следващите пет години.
 
При временно спиране на дейността заради недостатъчен улов, рибарите също ще могат да се възползват от помощи, като максималният срок е 12 месеца.
 
Освен това всяка страна трябва да обърне внимание на малките рибарски общности, които ловят близо до брега, като едно от изискванията е да се опростят административните разпоредби. За млади рибари до 40-годишна възраст е предвидено съфинансиране при покупка на първия плавателен съд. Става дума за малки лодки, не по-дълги от 12 метра.
 
Новите машини не бива да са по-мощни от старите и трябва да гарантират 20% по-малки въглеродни емисии. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.