1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) стартира Научна база данни за Черно Море за учени изучаващи риболова и рибните запаси

Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) стартира Научна база данни за Черно Море за учени изучаващи риболова и рибните запаси

Научната база данни за Черно море отразява разнообразието в района посредством приноса на над 100 учени от шест черноморски държави

Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM), част от Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на Обществото на Обединените Нации (ООН), стартира днес голяма научна база данни за рибарството в Черно море. Тази платформа, която беше създадена в рамките на проекта BlackSea4Fish, цели да изпълнява ролята на научен център, който да събере на едно място учени, студенти, администратори и хора с интерес към рибарството.

Научната база данни за Черно море отразява разнообразието в района посредством приноса на над 100 учени от шест черноморски държави. Тя се състои от три основни компонента: база данни от учени, които изучават рибарството в Черно море, изчерпателна база данни отразяваща резюметата на научни публикации и база данни по видове, която предоставя биологични данни за видовете.

 „ Целта беше да предоставим платформа, която да бъде използвана от учените работещи върху изучаването на Черно море и рибните запаси,” каза Али Кемал Гючу, професор от Средно Източен Технически Университет, Институт по Морски Науки в Мерсин, Турция и председател на Подрегионалната Група за Оценка на Запасите за Черно море. „ По този начин всеки, който желае да допринесе за устойчивото използване на живите ресурси на това безценно море, може да се присъедини и да намери информацията, която би позволила по-добро разбиране на състоянието на Черно море.

 „ Платформата е ценен инструмент и добър пример за успешно сътрудничество между голямо разнообразие от заинтересовани страни от няколко държави,” това каза Хюсеин Озбилгин, координатор на проекта на GFCM, BlackSea4Fish.” Базата данни има огромен потенциал да се превърне в истински изследователски център, който ще подпомогне нашите общи усилия към устойчиво рибарство в Черно море.”

Тъй като Черно море е разположено върху дълбока падина и 90% от обема му е лишен от кислород, рибните ресурси и рибарството са концентрирани около тесен континентален шелф. Черно море е изложено на значителни температурни промени през различните сезони, което принуждава голяма част от рибните ресурси да извършват далечни миграции свързани с хранене, размножаване и презимуване в подходящи за това райони. Поради естествените миграции на рибните ресурси и тяхното преминаване през различни държавни територии, нуждата от международна координация на стратегиите за управление на тези ресурси е определяща. Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) ръководи усилията в тази насока през последните години, като Научната база данни за Черно море е един от резултатите от тези усилия.

Научната база данни за Черно море е  единствена по рода си платформа, която предоставя възможности за сътрудничество между учени, университети и научни центрове в страните от черноморският басейн, както и достъп до информация относно научни публикации от региона. Екипа, част от проекта BlackSea4Fish, ще контролира качеството и типа информация публикувана в базата данни, посредством онлайн интерактивно табло.

Генералната Комисия GFCM цели да работи заедно с черноморските страни за постепенно разширяване на тази платформа, чрез добавяне на допълнителни сегменти като информация за флота, данни за разтоварванията на уловите, данни от теренните проучвания, както и данни от оценките запасите.

Относно проекта BlackSea4Fish

Проекта BlackSea4Fish стартира през 2016 година с цел да допринесе за устойчивото управление на рибарството в Черно море, като предоставя техническа и научна подкрепа на Генералната комисия по риболова за Средиземно море (GFCM), в региона. Проекта координира целевите дейности на Подрегионалната група за оценка на рибните запаси в Черно море (SGSABS), както и на Работната група за Черно море (WGBS). BlackSea4Fish допринася за преодоляването на трудностите на регионално ниво, чрез предоставянето на необходимите ресурси за успешното прилагане на работния план на Работната група за Черно море.

Научната база данни може да бъде открита на следния линк:

https://gfcm.sharepoint.com/sites/BlackSea4Fish

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.