1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Ниската изкупна цена на меда продължава да е основен проблем

Ниската изкупна цена на меда продължава да е основен проблем

Снимка:

Експертите от старозагорския офис на Националната служба за съвети в земеделието и учени от Тракийския университет представиха новостите в бранша

Ниската изкупна цена на меда остава основен проблем за пчеларите у нас. Затова е необходимо увеличаване на подпомагане от земеделското министерство. Тази позиция изразиха стопани, които участваха в научен семинар на тема „Иновациите при зазимяването“ в Стара Загора.

Експертите от старозагорския офис на Националната служба за съвети в земеделието и учени от Тракийския университет представиха новостите в бранша. Пчеларите често се допитват до експертите в Службата. 

До 18 октомври пчеларите кандидатстват за подпомагане по схемата „де минимис“. От 7 години стопанинът Иван Янков развива един стационарен пчелин, разположен до старозагорското село Пряпорец, в който отглежда 120 пчелни семейства. Той реализира продукцията си сред приятели и малко количество предава на фирми-изкупвачи, за да може да участва по схемата. Янков е недоволен от ниската изкупна цена, която на едро е около 3 лева и 80 стотинки за килограм. По думите му тази сума покрива една четвърт от разходите за производството, а  печалба няма.  

Съветът на учените е пчеларите комплексно да използват пчелните семейства.

Новости има и в продуктите за профилактика и лечение.

Пчеларите вече са финалната права на  дейностите по зазимяване на кошерите.

Aвтори: Б. Илиев, Д. Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.