1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеларите ще могат да изследват смъртността на пчелите с държавни пари

Пчеларите ще могат да изследват смъртността на пчелите с държавни пари

Снимка:

Смъртността на пчелите е основен проблем в пчеларството

Пчеларите ще бъдат финансирани за изследване смъртността на пчелите. Такава дейност е заложена за пръв път в Националната програма по пчеларство. Проектът за Наредба за прилагане на инвестиционната програма е пуснат за обществено обсъждане на интернет страницата на земеделското министерство.  

Смъртността на пчелите е основен проблем в пчеларството. Новото финансиране за сектора е предвидено в мярка Е от пчеларската програма за периода 2020-2022-ра година. Отделят се пари за стопаните, които имат масова смърт в пчелина си през активния сезон. От Общинското пловдивско сдружение „Акация“ приветстват това финансиране.

Браншовиците обясняват, че нерегламентираните пръскания по културите и неуведомяването на пчеларите за това са основните причини за празните кошери в последно време. Извършването на анализи за установяване на точната причина за смъртността е скъпо за стопаните. От пловдивското сдружение допълниха пред АгроТВ, че тази година при тях не е имало масово измиране на пчели.

Публичното осъждане на Наредбата за прилагане на Националната програма по пчеларство ще приключи на 11 ноември. Заинтересованите страни могат да изпращат становища по него.

Гледайте още актуални новини в емисиите на АгроТВ.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.