1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Проверки на инспектори на ИАРА

Проверки на инспектори на ИАРА

Снимка:

ИАРА апелира любителите риболовци да спазват Закона за рибарство и аквакултури и да се стремят към опазване на рибния ресурс

Проверки на река Дунав

При извършена рутинна проверка във водите на река Дунав, в землището на села Бръшлен, инспектори от сектор „Рибарство и контрол“ град Русе са установили поставени в работно положение 2 броя хрилни мрежи с обща дължина 65 м. и улов в тях на риба от вида "бабушка"- 12 кг. Рибата е освободена и върната незабавно във водата. При последвала проверка, в района на град Тутракан са открити 2 броя мрежи с дължина 180 м. без улов в тях. Мрежите са иззети за унищожаване. По време на проверките са съставени 6 бр. АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) за нарушаване Заповедта за пролетно-лятното размножаване.

iara-dunav

Проверки на инспектори от сектор РК Варна

След извършени масирани проверки и наблюдения по вода и по бреговете на язовирите „Елешница“, „Цонево“ и „Пчелник“, контролните органи на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“ град Варна са установили и извадили от работно положение 2 броя хрилни мрежи с обща дължина 100 м. и множество уреди от вида „герими“/парагади/ за улов на хищни риби. Уловената в тях риба от вида бяла риба и сребриста каракуда е освободена и върната обратно във водата. ИАРА апелира любителите риболовци да спазват Закона за рибарство и аквакултури и да се стремят към опазване на рибния ресурс. Проверките продължават. 

Масирани проверки на инспектори от сектор РК Добрич
iara-dobrich

Във връзка с влязлата забрана за пролетно-лятното размножаване на риби и други водни организми, контролните органи на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“ град Добрич са извършили засилени проверки в акваторията на Черно море. В хода на проверките от водите на Черно море са извадени общо 800 м. калкански мрежи и улов в тях на риба от вида морска лисица - 15 бр. и калкан - 7 бр. Рибата е освободена и върната обратно във водата, а мрежите са иззети за унищожаване. След подаден сигнал от Гранична полиция е извършено наблюдение на лодкостоянка Дуранкулак. По време на проверката на брега е открит чувал с 1 брой калкан в него. Не е установен нарушител, рибата е дарена на Социален патронаж град Шабла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.