1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Рибарският сектор също страда от коронакризата

Рибарският сектор също страда от коронакризата

Браншът е получил помощ само от Европейския фонд за рибарство

Подобно на много сектори, коронакризата се отрази негативно и на рибарския. Какви са трудностите, с които се сблъскват заетите в бранша, научаваме от Йордан Господинов - изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish.

„Известно време не работихме, известно време нямаше движение на хора – имаше бариери, не се излизаше от градовете. Корабите стояха вързани, затворихме предприятията. Само че рибата в рибарниците расте и някой трябва да я храни, някой трябва да се грижи за нея. По същия начин са и предприятията- хладилните съоръжения работят, съхраняват готовите продукти, суровината. Или корабите, които ловят тази суровина, тя трябва да се изкупи. Ние я преработваме, но няма как да я изнесем, защото Турция затвори границите, Европа също. Доставката на замразена риба от България за цяла Централна Европа увеличи рязко разходите, защото много време камионите стояха по митниците. Това са разходи за гориво, разходи за шофьори, разходи за транспорт. Част от продукцията изнасяме с въздушен транспорт. Затвориха ресторантите, туризмът умря. Паднаха рязко оборотите, производството, печалбата.“

Единствената помощ, която браншът е получил, е по Европейския фонд за рибарство, чрез Програмата за морско дело и рибарство. Секторът не се е възползвал от мерките „60/40“ или „80/20“, допълни Господинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.