1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. За обществено обсъждане е публикувана Наредба за условията и реда за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов

За обществено обсъждане е публикувана Наредба за условията и реда за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов

Крайният срок е 5-ти май

Проект на Наредба за условията и реда за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов е публикуван за обществено обсъждане. Заинтересованите страни могат да подадат своите становища до 5-ти май.

С предложения проект се цели да бъдат уредени условията и реда за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов, за съставяне и предаване на документ за първа продажба, декларация за приемане и документ за транспорт, както и общите стандарти за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов. Още преди проектът да бъде публикуван за обществено обсъждане, Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish се запознава неофициално с текстовете и дава мнение на земеделското ведомство.

„Има пропуски в Наредбата. Най-интересното е, че в мотивите за публикуването на тази наредба пише, че тя не транспонира европейско законодателство. Т.е няма изискване на европейското законодателство, което да налага промяната на тази наредба. Нашите аргументи са свързани с това, когато се предлагат храни и суровини от животински произход на гражданите за първа продажба, за директна или последваща консумация, те да бъдат изготвени съгласно изискванията в Закона за храните в регистрирани обекти. И по тази причина сме акцентирали, че регистрираните купувачи са хората, които извършват първа продажба, но никъде в Наредбата не е отбелязано, че това трябва да се извършва в одобрени обекти“, коментира първите си впечатления Йордан Господинов, изп. дир. на Асоциацията.

Членовете на организацията тепърва ще се запознаят подробно с текстовете на наредбата, публикувана за обществено обсъждане, и ще дадат своето официално становище в рамките на определения срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.