1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Рибарството и аквакултурите са доставчик на висококачествени белтъчини

Рибарството и аквакултурите са доставчик на висококачествени белтъчини

В Комисията по рибарство на ЕП беше обсъдена европейската стратегия за протеините

На свое заседание Комисията по рибарство в Европейския парламент призова Аграрната комисия и Европейската комисия да признаят в стратегията за протеините стратегическата роля на рибарството и аквакултурите като доставчици на извлечени от морето протеини с най-високо качество и с един от най-ниските въглеродни отпечатъци.

Подробности по проекта за становище на Комисията по рибарство изнесе португалският депутат Жоао Аблукерк от Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

„Европейският съюз трябва да признае стратегическата роля на рибарството и аквакултурите като доставчик на висококачествени белтъчини. Искаме да призовем Комисията и държавите членки да отделят повече внимание на този сектор в своите политики и програми в областта на храненето, по-специално чрез насърчаване на тяхното потребление сред конкретни групи, като например младите хора. Подчертаваме, че е важно да се намали изхвърлянето на улов като средство за избягване на разхищението на храни и че трябва да се създадат възможности за най-добро използване на неизбежния или нежелан улов. Най-важното е да се подчертае, че секторът спазва най-строгите правила за устойчивост в света и че допринася за намаляването на зависимостта на ЕС от внос на рибни продукти."   

От името на групата "Обнови Европа" чешкият народен представител Мартин Хлавачек коментира:

„Нашата работа трябва да е насочена и към колегите от Аграрната комисия и да излезем със становище, което описва нашата роля при производството на белтъчини. Това означава, че трябва да включим всички протеини, които идват от водата, а не да създаваме различни категории. Имаме потребление на белтъчини в размер на 10 милиона тона, половината от които са от внос и имат въглероден отпечатък, който не ни харесва. Затова трябва да намерим решения и да имаме цялостен подход, който да отразява тенденцията, че протеините от водата са важна част от здравословното хранене." 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.