1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. С бюджет над 2,2 млн. лв. стартира прием по извънредната мярка за временно прекратяване на риболовните дейности от ПМДР 2014-2020 г.

С бюджет над 2,2 млн. лв. стартира прием по извънредната мярка за временно прекратяване на риболовните дейности от ПМДР 2014-2020 г.

Снимка:

До 5 април 2021 г. тече прием и по другите две извънредни мерки

Стартира втори прием с бюджет над 2,2 млн. лв. по извънредната мярка за временно прекратяване на риболовните дейности от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Мярката цели да се подпомогнат пряко засегнатите от COVID-19  рибари и собственици на риболовни кораби. 

Безвъзмездната финансова помощ ще бъде предоставена за компенсация на операторите, занимаващи се със стопански риболов за пропуснати ползи вследствие на последиците от пандемията, чрез предоставяне на компенсация за дните, през които риболовният кораб не е извършвал риболов.

Кандидатите могат да заявят компенсация за дни на временно прекратяване на риболова в периода от 01 февруари 2020 до 31 декември 2020 г.

Максималният размер на помощта за риболовен кораб е 80 000 лв., като максималният интензитет е 100%.

При подготовката на проектните предложения, кандидатите ще могат да получат необходимото съдействие и подкрепа от служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и нейните териториални звена, Националната служба по съвети в земеделието и нейните областни офиси, както и от Местните инициативни рибарски групи и Звеното за подкрепа на Националната Рибарска мрежа. 

Подаването на проекти се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020). Необходимо е използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Крайният срок за подаване на проектни предложения мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност“, е 13 април 2021 г. или до изчерпване на средствата по всяка една от тях.

Припомняме, че до 5 април 2021 г. тече прием и по другите две извънредни мерки -  2.6 „Подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството“ и Мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“. С тях ще се компенсират загубите на производителите на аквакултури и на преработвателните предприятия в сектора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.