1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Спор между ЕС и Норвегия за арктическата треска

Спор между ЕС и Норвегия за арктическата треска

Дискусията за максимално разрешените количества риба се води вече няколко месеца

Между Норвегия и Европейския съюз назрява сериозен конфликт заради улова на арктическа треска. Според Осло рибарите от Съюза са изчерпали квотата си за тази година и сега рискуват да бъдат арестувани и съдени, ако ловят в норвежки води.
 
Дискусията за максимално разрешените количества риба се води вече няколко месеца.  Норвегия, която не членува в ЕС, смята, че Брюксел нелегално си е приписал по-голяма квота, като е взел част от британската. От външното министерство в Осло твърдят, че нито един международен закон не дава на Европейския съюз правото да определя риболовни квоти в норвежкото икономическо пространство.
 
В резултат на този спор Брюксел и Осло от няколко месеца взаимно се обвиняват в нарушение на международното право, като в центъра на спора са политически силните лобита на рибната индустрия. 
В рамките на сделката за Брекзит Лондон и Брюксел договориха квоти за улов на треска, според които на Европейския съюз се падат малко над 24 хиляди тона от водите пред норвежкия бряг. Осло веднага оспори това количество, изтъквайки че само Норвегия има правото да определя квоти в своите води, и намали разрешения за корабите от Съюза улов до 18 хиляди тона.
 
Най-оспорвани са водите около архипелага Свалбард, за които още през 1920 година в Париж беше сключен едноименният договор. В него островите се причисляват към територията на Норвегия, но всички подписали държави получават правото на стопанска дейност. Позовавайки се на този договор, ЕС обвинява Осло, че дава повече права на руските рибари, в ущърб на европейските. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.