1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия дава 5 млн. евро на засегнатите от Брекзит

Германия дава 5 млн. евро на засегнатите от Брекзит

Обезщетенията ще се изплащат под формата на субсидии

Държавна помощ за рибарския сектор в размер на 5 милиона евро разреши Европейската комисия на Германия. Със средствата ще бъдат подпомогнати риболовни предприятия, засегнати от Брекзит.
 
От подкрепата могат да се възползват рибари, които между 1 януари и 31 март тази година са загубили минимум 30% от своите доходи заради търговския договор между Европейския съюз и Великобритания. Щетите ще се изчисляват на база на средните доходи през същите месеци между 2018 и 2020 година.
 
Обезщетенията ще се изплащат под формата на субсидии, като размерът им ще зависи и от тонажа на риболовния кораб, като ще се приспадат евентуални други компенсации, на които собственикът има право. Парите първоначално ще се вземат от федералния бюджет, но след това ще бъдат възстановени от Европейския съюз като част от 5-те милиарда евро, предвидени за смекчаване на последствията от Брекзит.
 
От изявление на Германското сдружение за морски риболов става ясно, че очакваните суми ще покрият само малка част от понесените през първото тримесечие на тази година загуби. Браншът очаква и втори транш, който да подкрепи структурните промени в риболовния флот и преработката на улова.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.