1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Срив на популацията от треска в Балтийско море

Срив на популацията от треска в Балтийско море

Популацията от треска в западните части на Балтийско море е намаляла дотолкова, че възстановяването й в обозримо бъдеще е почти невъзможно. За това предупреждават учени от университетите в Хамбург и Кил. 
 
На базата на данните за улова от последните няколко десетилетия екипът е анализирал развитието на популацията и стига до заключението, че има огромен риск треската за винаги да изчезне от тези води на Балтийско море. Причините за срива на популацията са климатичните промени и прекомерният улов, посочват учените в своя доклад.
 
Досегашното управление на рибните запаси всяка година определя квоти за устойчив улов.
 "Обикновено се смята, че една популация може да се възстанови, ако разрешените квоти се намалят. Нашият анализ показва обаче, че при треската това е малко вероятно, тъй като риболовният натиск, в комбинация със затоплянето на водата, е довел дотам все по-малко женски риби да хвърлят хайвера си и все по-малко новоизлюпени рибки да оцеляват", се казва в документа. 
През миналата година в западното Балтийско море за стопански риболов беше определена квота от 3800 тона треска. Дали тази квота е изпълнена или надхвърлена все още не е ясно. Известно е само, че германският улов е в размер на 941 тона, т.е. 89% от отпуснатото на страната количество. За тази година общата квота е 4 000 тона, а през 2010-та е била 17 000 тона.
 
Природозащитници отдавна призовават за временна забрана за улов на треска в тези води.
"Всичките ни предупреждения бяха квалифицирани като истерични и никой не им обърна внимание. Политиците вече 20 години не съумяват да опазят популацията", критикуват от WWF.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.