1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Великобритания губи по 64 млн. лири на година заради Брекзит

Великобритания губи по 64 млн. лири на година заради Брекзит

Рибарството беше една от най-емоционалните теми при преговорите между Лондон и Брюксел

Заради излизането от Европейския съюз британските рибари до 2026 година ще загубят близо 300 милиона паунда, изчисляват от Съюза на рибарските организации в страната. 
В отворено писмо до "Даунинг стрийт" браншовиците призовават правителството на Борис Джонсън да преговаря с международните си партньори и да извоюва повече права. В противен случай всяка година рибарите ще губят по 64 милиона лири, което противоречи на твърденията на властите, че благодарение на Брекзит до 2026-та те ще увеличат приходите си с около 150 милиона.
 
Рибарството беше една от най-емоционалните теми при преговорите между Лондон и Брюксел. Спорове за квоти се водят и сега, най-вече за количествата, които рибарите от Континента могат да ловят в британските води. Рибарите от Острова бяха сред най-пламенните поддръжници на Брекзит, подмамени от обещанията, че след напускането на Европейския съюз Обединеното кралство ще си върне контрола над своите териториални води.
 
Сега, девет месеца след окончателния край на членството в Съюза, браншът е разочарован. Според ръководството на организацията правителството е пропуснало уникалната възможност да съживи сектора и да подкрепи крайбрежните общини, за които рибарството е важен икономически фактор. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.