1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Заместник-министърът на земеделието Бурджев подписа договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Заместник-министърът на земеделието Бурджев подписа договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Реализацията на проектите ще доведе до оптимизация на производствените разходи, което ще повиши конкурентоспособността на фирмите

Заместник-министърът на земеделието и ръководител на Управляващия орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.  Стефан Бурджев подписа два договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с председателя на Управителния съвет на МИРГ Самоков и кмет на община Самоков – Владимир Георгиев. На обща стойност 93 725.98 лева с „РИЛА ФУУД“ ООД и на обща стойност 161 787.25 лева с „Транстех“ ООД.

Реализацията на проектите ще доведе до оптимизация на производствените разходи, което ще повиши конкурентоспособността на фирмите и ще позволи запазването на съществуващите и/или разкриване на нови работни места. Използването на „чиста” енергия от ВЕИ ще доведе до намаляване на вредните емисии в атмосферата, респективно ще ограничи влиянието върху промените в климата. Изпълнението на проектните дейности ще подобри диверсификацията на местната икономика и ще подчертае местната идентичност.

Финансирането на предвидените дейности се осъществява в рамките на Мярка 03 „Диверсификация на рибарската територия в дейности като туризъм, култура и услуги по Програма за морско дело и рибарство” 2014-2020 г.“ от Стратегия за Водено от общностите за местно развитие (ВОМР) на Сдружение „Местна инициативна рибарска група“ (МИРГ) Самоков, а интензитетът на одобрената безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50%.

Подписано бе и допълнително споразумение към Споразумението за управление на стратегия за водено от общностите местно развитие по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 с бенефициент Сдружение МИРГ Самоков, с което бе одобрено прехвърляне на средства към по-атрактивните мерки и цели устойчиво териториално развитие, повишаване на конкурентоспособността и жизнеспособността на региона, както и насърчаването на социалното сближаване и разкриването на нови работни места от рибарската общност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.