1. Начало
  2. Новини
  3. Автомобили за бизнеса
  4. Стилът на шофиране влияе ли на гумите ви? BKT: Да, влияе!

Стилът на шофиране влияе ли на гумите ви? BKT: Да, влияе!

Внимателният и съвестен стил на шофиране подобрява както ефективността, така и безопасността на гумите

Поддържането на ефективността на гумите е от основно значение - не само от гледна точна на пътната безопасност, но също и за осигуряване на най-добра производителност през целия експлоатационен срок на продукта.

Тъй като гумите са точката на пряк контакт между пътя и автомобила, те се нуждаят от някои предпазни мерки, за да запазят качествата им, т.е. тези, които производителите на гуми са разработили за тях или за това конкретно приложение на гумите.

Има някои всеобхватни фактори, които влияят върху ефективната реакция на гумите, освен от специфичната извършена дейност. Има събирателни елементи; най-често срещаните измежду тях са: натоварването и неговото разпределение, центърът на тежестта на товара, състоянието на пътната настилка по време на транспорта, грубостта на терена и наличието на предмети, които могат да доведат до преждевременно износване на гумите, а да не забравяме и работните климатични условия.

Но това не е всичко. Има субективни фактори, които могат да бъдат проследени обратно до поведението на шофиране и навиците на водача, които пряко или непряко засягат производителността и дълготрайността на гумите. От тях стилът на шофиране със сигурност влияе на експлоатационния срок на гумите, аспект, който понякога е подценяван от предприемачите и управителите на автопаркове. Поради тази причина е важно да се знаят някои предпазни мерки, които да се предприемат по време на шофирането на автомобил; на първо място - за да се гарантира безопасността, но да не забравяме и че оптимизирането на производителността на гумите води до по-ниски експлоатационни разходи.

Ето защо е важно гумите винаги да са в добро състояние. Техническият екип на BKT установи серия от добри практики, които да бъдат възприети, за правилен и съвестен стил на шофиране, който запазва характеристиките им. Освен това, търговците и експертите на BKT са винаги на разположение с ценни съвети за всеки клиент, въз основа на специфичната употреба на гумата.

Предохранително действие: следене на налягането в гумата

Преди всичко друго, преди да стигнем до въпроса за стила на шофиране, е важно да помним, че редовното проверяване на стойностите на налягане на гумите е от основно значение. Ако налягането е твърде ниско, или напротив - твърде високо, това не само има отрицателно въздействие върху разхода на гориво, но също така може да доведе до редица рискове, като например деформация или опасност от пръсване на гумата. Това излага безопасността на потребителя на значителен риск. Поради това BKT препоръчва планирани проверки на налягането на напомпване на гумите и да сте сигурни, че винаги шофирате с препоръчваните стойности.

BKT

Дори и ако автомобилът е неподвижен, гумите са подложени на износване поради натиска, упражняван от автомобила надолу. В този случай се препоръчва гумите да са леко пренапомпани само и единствено по време на престоя.

Избягвайте внезапно ускорение и екстремно спиране

Подходът към шофирането, характеризиращ се с екстремно спиране, например, има отрицателно въздействие върху дълготрайността на гумите. Със сигурност приплъзването между грайфера и пътната повърхност при спирането „рендосва“ гумите, водейки до по-бързо износване. Ето защо може да е полезно да използвате двигателната спирачка, т.е. превключване в низходящ ред и забавяне на автомобила посредством съпротивлението на двигателя.

Стилът на шофиране става дори още по-определящ за пътната безопасност, ако влекачът тегли съчленено ремарке, особено при наличието на кръгови движения. При тях има опасност теглото на товара да накара водача да изгуби управление в случай на прекалено висока скорост или екстремно спиране.

Но също така удрянето на страничната стена в тротоара води до преждевременно износване на гумите освен високия риск от спукване, водещ до обездвижване на автомобила.

В заключение оптималните резултати от гумата започват с точното избиране на правилния продукт. Идеалната гума всъщност зависи от вида оборудване, теглото, приложението, терена и работните навици. Това е важен, понякога сложен избор. Доверете се на експертите на BKT и поискайте съвет относно стила на шофиране, който оптимизира инвестицията ви.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.