1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. 30% ръст на биопроизводството има у нас през последната година

30% ръст на биопроизводството има у нас през последната година

Снимка:

Необходимо е българските производители да работят по активно на вътрешния пазар

Семинар на тема „Био продуктите – чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите”, като част от инициативата на стартиралата вчера изложба-базар на сертифицирани български биопроизводители край езерото „Ариана“ в София, откри зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.

По думите му биологичното производство не е само начин за по-високи доходи на земеделските производители, а една общочовешка кауза и нова философия за бъдещето на следващите поколения. Основен финансов двигател на този все още начинаещ сектор у нас е Програмата за развитие на селските райони чрез агроекологичните плащания и проектите по мярка 214. Голяма част от българската биопродукция има успешен пазар навън, което е друга предпоставка за интерес към биологичното земеделие.

Важното е обаче неговата продукция да намери активните си потребители у нас, смята Цветанов. Той е убеден, че „във времето условията за биоземеделие ще бъдат променени и на българския пазар“.

Според него е много важно да се създаде доверие от страна на потребителите в системата за контрол. През годините с развитието на биологичното производството в България се усъвършенстваха нормативните документи и начините на контрол, което ще даде допълнителна сигурност на потребителите, подчерта зам.-министър Димитров.

Министерството на земеделието и храните провежда дългогодишна кампания за популяризиране на биологичното земеделие и се стреми да го включи в менюто на българина. "Оптимист съм, защото резултатите от последните години показват, че тази цел е реалистична и постижима", заяви Цветан Димитров. Като аргумент той посочи, че през последните години производството на биопродукти се увеличава и имаме един постоянен възходящ тренд на биологичните оператори. Те са се увеличили с около 30% само за последната година и са  достигнали 1054 души.

По думите на Димитров биологично произведените плодове и зеленчуци са включени в схемата „Училищен плод“, която е с национално финансиране. България все още е в началото на развитието на биопроизводството, но площите в системата за контрол се увеличават ежегодно. Той съобщи, че у нас има вече около 60 хиляди пчелни семейства, от който се получава мед. Има и около 10 хиляди овце и кози в биосектора на производството. Имаме близо 200 тона кисело мляко, около 150 тона сирене, произведени по природосъобразен начин.

Бъдещето на биоземеделието – екологизацията, е основно направление в Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Положителни елементи за бъдещето на българското производство са предложенията за новите плащания или т.нар "зелени плащания". Те създават условия цялото общество да чувства ползи от земеделските производители.

В новия проект за развитие на селските райони се предвижда създаване на отделна мярка „Биологично земеделие”- това ще даде нов тласък на този сектор и ще покаже политическата воля на цяла Европа за развитието му, подчерта зам.-министърът.

Модератор на семинара беше д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие „Биоселена“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.