1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Алтернативният туризъм и екохраните с добро бъдеще

Алтернативният туризъм и екохраните с добро бъдеще

Тези направления могат да изведат на преден план богатите природни дадености на страната ни

България има огромен потенциал от природни ресурси и дадености, които могат да ускорят развитието на алтернативния и специализирания туризъм, на туризма, който съответства напълно на европейските и световните изисквания за опазване на природата, без това да спъва икономическите проекти и инвестиционните намерения. В над 70 на сто от територията на страната ни може да се произвеждат биохрани, наши биовина вече няколко години печелят първи награди в Европа, а по отношение на минералните води сме сред световните лидери, защото имаме най-високата концентрация на термални води спрямо територията си.

Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев пред участниците в международна конференция "Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес". Дискусията се организира в рамките на петия фестивал-изложение „Зелени дни" в София и е с подкрепата на посланика на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Зам.-министър Ботев обърна специално внимание върху факта, че лансираната от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) идея български хотели и ресторанти, които предлагат природно чиста храна от свежи биопродукти, да получават знака „Зелена звезда", вече е набрала скорост сред бизнеса и по нея има пълно разбиране от агенцията по безопасност на храните. Надяваме се скоро този факт да стане и нормативен, след като бъде приета и наредбата за категоризация на туристическите обекти, каза още той. Според него това би бил първият мост между хората, създаващи биопродукти и биохрани, и отговорния туризъм, който ще стане витрина за тези производители.

Ботев обърна внимание, че в подготвената от МИЕ Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. е отделено специално място за всички форми на алтернативния туризъм - еко-, селски, балнео-, СПА, етно-, био-, гурме, винен и пр., които могат успешно да изведат на преден план богатите природни дадености на страната ни, за да ги превърнат в конкурентен продукт на международните пазари.

В това отношение положителният опит на страни като Франция, Италия, Швейцария, Австрия, Германия може да ни е много полезен как по-бързо да стане това. Във Франция например от много години действа Законът за планината, който успешно съчетава еконормите и инвестиционните проекти за туристическите дейности във високите зони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.