1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Българска Асоциация Биопродукти изразява своето притеснение от подготвяни промени в нормативната база

Българска Асоциация Биопродукти изразява своето притеснение от подготвяни промени в нормативната база

Земеделски производители ще бъдат лишени от възможността да подават заявления по мярка 214

Българска Асоциация Биопродукти изразява в отворено писмо до премиера и министъра на земеделието своето притеснение и недоумение от подготвяните промени в нормативната база /проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №11 от 6 април 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г./, огласени в последния момент, които лишават биологичните земеделски производители от възможността да подават заявления за подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания” – в частност подмярка „Биологично земеделие”,

Такова решение ще нанесе сериозен удар върху бранш, който Вие редовно определяте като приоритетен, и който обединява огромна част малки и семейни ферми, разположени в планински и необлагодетелствани райони, за които биологичното земеделие е алтернатива за оцеляване.

От една страна тези изменения ще лишат от подпомагане фермерите, чиито петгодишни агроекологични ангажименти са изтекли през 2013 г. и които няма да могат да ги удължат с една година, както предвиждаше параграф 31 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредбата, предвиден за отпадане с измененията. Това са пионерите в биоземеделието в България. Бихме искали да припомним, че именно те бяха и най-много санкционирани и поеха на гърба си огромната административна тежест, с която беше натоварена мярката през първите години на прилагане. Въз основа на опита с техните заявления, с последващите наказания и проблеми, беше многократно променяна и облекчена процедурата и нормативната уредба за кандидатстване за подпомагане по мярка 214. Смятаме, че не е справедливо сега пак те да бъдат поставени в неконкурентна позиция спрямо останалите си колеги и да бъдат наказани с нулева година за това, че са били първи, заявяват в съобщение до медиите от БАБ.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.