Експерти обсъдиха проблемите на биопроизводителите
Проблемите в сектор „Биопроизводство“ обсъдиха от бранша на семинар с представители на държавната администрация. По последни данни биопроизводството у нас расте, а европейските пазари продължават да приемат добре български стоки, а не само биологични суровини. Въпреки това биофермерите искат законови промени.
Бъдещето и проблемите на биопроизводителите събраха на среща в рамките на международното изложение на хранително-вкусовата промишленост в София експерти от Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд “Земеделие“. Сред темите са Планът за развитие на биологичното производство и наредба 4 и 5. Председателят на асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова изрази оптимизъм за българското биопроизводство въпреки трудностите.
Преди 10 години биопроизводителите в България са били 25, а сега са около 7000. Цифрите показват, че секторът се разраства, а търсенето също. От Асоциацията обясниха, че ако преди години почти цялата биопродукция се е изнасяла, то сега поне 40% остават на местния пазар.
Всичко, което се произвежда по конвенционален начин, в България вече се произвежда и по биологичен. Биоживотновъдството се утвърждава също, което до преди няколко години е било непознато за страната ни. На пазара могат да се намерят биомлечни продукти и месо.
Автори: К. Карадочева, В. Станев