1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Брюксел ще отпусне 15 млрд. евро за развитие на екоземеделието

Брюксел ще отпусне 15 млрд. евро за развитие на екоземеделието

Парите ще бъдат предоставени по програмата за иновации „Хоризонт 2020”

Брюксел ще отпусне 15 млрд. евро за развитие на екоземеделието, съобщиха от Европейската комисия. Парите ще бъдат предоставени по програмата за иновации „Хоризонт 2020” през следващите две години. До края на програмния период по програмата ще бъдат отпуснати общо 80 млрд. евро.

Предвидените средства по нея до 2015 г. ще отидат основно за развитие на селското стопанство и опазване на околната среда. Целта е да се насърчи производството на безопасни храни и здравословни продукти. Ще се финансират и дейности, насочени към борбата с вредители, засягащи растенията, откриване на иновативни и устойчиви източници на протеини и др., пише "Новинар".

Финансирането за първите две години в размер на над 15 млрд. евро има за цел да промени живота на хората и да стимулира здравословния начин на живот чрез производство на полезни храни и екологично чисти продукти, обясниха експерти.

"Включени са 12 области, които ще са в центъра на вниманието през 2014 – 2015 г. За първи път се посочват приоритетите за финансиране за две години, като по този начин се показва по-ясно на изследователите и предприятията каква е насоката на изследователската политика на ЕС", изтъкнаха от Европейската комисия.

Оттам допълниха, че е предизвикателство да се гарантира, че всички хора имат достъп до достатъчна, достъпна, безопасна и питателна храна и това e една от целите на програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.