1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи

Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи

Негов специален гост ще е посланикът на Кралство Нидерлания в България Карел ван Кестерен

Подкрепената от българо-холандския проект „Новото тракийско злато" моделна биоферма в с. Тополово, община Маджарово, събира днес земеделски производители и преработватели от района на Източните Родопи.

Това ще е вторият поред Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи. Негов специален гост ще е посланикът на Кралство Нидерлания в България Карел ван Кестерен. Очаквани са представители на Министерство на земеделието и храните, на общински и областни служби „Земеделие" в Хасково и Кърджали, както и на регионалните Служби за съвети в земеделието.

В първия Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи, който се състоя през октомври 2010 година, участваха над 60 земеделски производители и гости. Денят ще предостави възможност за обмяна на опит, знания и информация между земеделски производители и преработватели, представители на екологични неправителствени организации, служители в общинските администрации и други хора, които се стремят заедно да създадат нов икономически модел в района на общините Кърджали, Маджарово, Стамболово, Ивайловград и Крумовград. Проектът „Новото тракийско злато" разчита на социалния ефект, който Денят на биологичното земеделие в Източните Родопи създава за сплотяване на местните общности в района.

Събитието цели да популяризира производството и потреблението на биопродукти. Ще бъдат дегустирани и някои традиционни земеделски продукти от Източните Родопи, които са биосертифицирани или в преход към сертификация: вино, грозде, мед, билки и др.

Повече от 180 души са обучени в биоземеделие в рамките на проекта „Новото тракийско злато" в рамките на девет обучителни събития. Публикувани са три наръчника, които се радват на голям успех сред биопроизводителите: за принципите и практиките на биопроизводството, за биобилките и за биорастителна защита. 15 фермера са подкрепени финансово от проекта чрез схема за покриване на 50 % от разходите им през 2011 г. за биосертифициране. 

През 2009 година проектът „Новото тракийско злато" започна със 7 сертифицирани производители, в момента има над 37 производители, които са сертифицирани или са в преход, както и трима преработватели, контролирани от сертифициращи органи. Тази мрежа от фермери бива редовно информирана за новите развития и изискванията в биопроизводството, както и персонално консултирана от експертите по биоземеделие в проекта.

„Новото тракийско злато" e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия.

„Новото тракийско злато" е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта опазвайки и възстановявайки дивата природа на Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да се създаде база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм - уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.