Проектът „Новото тракийско злато" организира биокулинарното събитие
Проектът „Новото тракийско злато" (НТЗ) организира на 5 и 6 октомври второ издание на биокулинарното събитие „Дни на кулинарията с биологични и местни биологични земеделски продукти и храни от Източните Родопи" - 2. Първото им издание през юни премина с много голям успех, посочват организаторите.
Основното събитие ще се състои днес, 5 октомври, в „Дивата ферма" в с. Горно поле, община Маджарово от 11 часа. Холандската кулинарна експертка Каролина Верхувен ще демонстрира с помощта на Бети Василиева от „Дивата ферма" готвене с местни продукти, консервиране на плодове и зеленчуци, като се използват рецепти от кулинарното наследство. Богатата есенна реколта в района предлага чудесна възможност за кулинарно събитие.
Каролина Верхувен е кулинарен етнолог и собственик на Academy Culinary History (Академия по кулинарна история). Тя е неин директор и водещ експерт по готвене на биологични и здравословния ястия.
В рамките на събитието Дирк-Хайн Монтан, експерт по качество и стандартизация, ще сподели инормация за стандартите на ЕС за местна и домашна преработка на земеделски продукти и храни.
Двамата холандски експерти ще бъдат придружавани от Мартийн Ланкестер, изпълнителен директор на холандската фондация Авалон, която от 1990 работи в опазването на околната среда и биоземеделието. Мартийн е лекар по образование, посветил живота си за популяризирането на биологичните храни и земеделски практики, създател е на един от първите биологични ресторанти в Амстердам.
Кулинарното събитие предлага благодатна възможност за популяризиране на концепцията и практиките за консервиране и готвене с биологични продукти, на добрите хигиенни условия и европейските стандарти в района на Източните Родопи, където проектът активно работи.
Местни биопроизводители, готвачи, ресторантьори и всички интересуващи се ще могат да научат повече за българските и европейските стандарти по време на семинар в Кърджали на 6 октомври от 10 ч. в хотел „Устра".