1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Нарастват площите с рапица в Добричка област

Нарастват площите с рапица в Добричка област

В Добруджа са заложени най-много декари с маслодайната култура

257 хиляди декара с рапица са засети до момента в Добруджа, сочат данните на областната земеделска служба. Почти толкова са били площите с маслодайната култура през изтеклата стопанска година. От няколко години фермерите от региона и страната проявяват траен интерес към тази култура. Само в Добричка област преди 7-8 години са се залагали най-много 50 хиляди декара рапица. В момента посевите са пет пъти повече. В сравнение пък с 2009 г. площите в Добричко са нараснали със 100 хиляди декара.

Двойно повече са били декарите с рапица в национален мащаб през 2010 г. През това лято фермерите са ожънали почти 1,800 млн. дка с културата, докато през 2009 г. – едва 900 хиляди дка. Интересът към рапицата се обосновава с рентабилността на културата, тъй като в резултат на трудната и продължителна жътва търговията с рапица стартира на нива от около 700 лв./тон. От друга страна европейските директиви изискват в следващите 10 години да нараства делът на биодизел в общото производство на горива у нас.

Очакванията са след няколко години в страната да се сеят до 3-3,5 млн. дка с рапица – толкова, колкото са и площите със житни култури. Според специалисти обаче бързото нарастване на посевите с рапица може да доведе до нарушение на сеитбооборота. Затова към маслодайната култура трябва да се подходи с професионализъм и стриктно спазване на агротехниката, предупреждават те.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.