1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Национален форум за планинското земеделие се проведе в Благоевград

Национален форум за планинското земеделие се проведе в Благоевград

Представителите на българските планински общини са се обединили около идеята за нова политика

Община Благоевград се включи в Национален форум "За единна и отговорна национална политика за развитие на планинското земеделие”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Община Благоевград бе представена от зам.-кмета по строителството и сигурността инж. Стоян Благоев. В националния форум участие взеха общините Благоевград, Банско, Чепеларе и Смолян, както и представители на Парламентарните комисии по „Регионално развитие“ и по „Образование, наука и въпросите на децата, младежта и спорта“.

На срещата бяха разгледани теми, свързани със селското стопанство и неговото значение за устойчивото развитие на планинските райони като природен и културно-исторически потенциал, както и Националната програма за развитие на селските райони в природата 2014-2020 г.

Спешните мерки за спасяване на отрасъла в планинските райони бяха сред най-важните точки от форумната програма, поясняват от пресцентъра на общината. Представителите на българските планински общини са се обединили около идеята за нова политика, отразяваща потребностите на местните общности в духа на Европейската харта за местно самоуправление. Според участниците във форума спешно трябва да се развие Национална стратегия за развитие на планинското земеделие.

Предложенията, които са направени на срещата засягат развитието на диверсифицирано селско стопанство, създаване на биозони от цели населени места, разширяване на коневъдството за нуждите на планинския дърводобив и за планинския туризъм, специална финансова помощ за млекопроизводството и създаване на браншови обединения и съюзи на производителите. В края на форума бе приет Заключителен меморандум.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.