1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Новите ГМО-технологии да влязат в биоземеделието

Новите ГМО-технологии да влязат в биоземеделието

Към днешна дата законодателството на Европейския съюз ограничава или изцяло забранява редица приложения на модерните селекционни технологии

За повече устойчивост в биологичното селско стопанство е необходимо в него да влязат новите методи на генното инженерство. За това настояват учени от няколко европейски държави. Изследователите са убедени, че без т.нар. генна ножица постигането на целите на Зелената сделка и стратегията "От фермата до вилицата" ще бъде невъзможно.
 
В стратегията е записано, че до 2030 година биоплощите в Европейския съюз трябва да достигнат една четвърт от обработваемата земя. Учените обаче смятат, че това няма да стане, ако не се ползват резистентни на болести и вредители растения, селектирани с помощта на генната ножица. Ако този метод не влезе в употреба, желаната устойчивост няма да бъде постигната, тъй като при досегашните начини на биоземеделие добивите са значително по-слаби.
 
Към днешна дата законодателството на Европейския съюз ограничава или изцяло забранява редица приложения на модерните селекционни технологии. Това се отнася най-вече за човешката намеса в генома на растенията, при която се отстраняват или добавят елементи, за да се подобрят качествата. Затова учените призовават Съюза да промени правилата и да допусне генната ножица и в биоземеделието.
 
"Тъй като световното търсене на храни продължава да расте, засилването на биоземеделието в Европа ще доведе до разширяването на аграрните площи в други части на света. Това би довело до вреди за околната среда, които екологичното селско стопанство в Съюза няма да може да компенсира", се казва в призива, адресиран до Комисията в Брюксел. 
 
Според изследователите изход от дилемата може да бъде комбинацията между традиционното биоземеделие и новите биотехнологични методи. С генната ножица могат да бъдат създадени по-издръжливи растения, даващи добри добиви и без много торене, смятат учените.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.