1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Мексико се отказва от генномодифицираната царевица

Мексико се отказва от генномодифицираната царевица

Всички досегашни разрешителни за употребата на посевен материал от ГМО-царевица са отменени

В Мексико от 1 януари е в сила правителствен декрет, който забранява отглеждането на генно-модифицирана царевица. Също – не се позволява и прилагането на хербициди, в които има глифозат.
 
Всички досегашни разрешителни за употребата на посевен материал от ГМО-царевица са отменени, а нови няма да се издават, се казва в нареждането на правителството. Освен това през следващите 3 години постепенно ще бъде прекратен и вноса на всякакви генно-модифицирани зърнени култури.
 
Забраната за ползването на глифозат също ще бъде въведена на етапи до края на 2023 година. Целта на мерките е да се защитят местните видове царевица, с които да се гарантира хранителната независимост на страната. Отнемането на лиценза за глифозата е заради опасенията, че веществото уврежда здравето на хората и причинява щети на биологичното разнообразие.
 
И докато природозащитници в Мексико са доволни от правителственото решение, местните фермерски организации са против. Те се опасяват, че ограниченията ще поставят стопаните в неравностойно положение спрямо конкурентите на международния пазар. През настоящия сезон мексиканските фермери ще приберат около 28 милиона тона царевица, сочат последните прогнози на американското земеделско министерство. За същия период страната ще внесе и 16 милиона тона, най-вече от Съединените щати. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.