1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Оръжеен завод отглежда биологични билки

Оръжеен завод отглежда биологични билки

Семената за билките са произведени в ЕС и имат сертификат за биологично чист продукт

Оръжейният завод “Аркус” - Лясковец разработва 200 дка стопанство с лечебни треви в павликенското село Михалци съобщи в. "Янтра Днес" . В стопанството се отглеждат бял равнец и исоп, а извлечените от тях етерични масла се продават в Германия и Франция, каза Костадин Едрев, който отговаря за билкарския бизнес на оръжейния завод. През 2005 г. билковото стопанство започна с 50 дка, а през м.г. по мярка 214 за “Органично земеделие” на ЕС се разшири с още 50 дка и достигна площ от 200 дка.

В дестилерията към стопанството на година се получават по 40 кг етерично масло от белия равнец и още 15 кг извлек от исоп. "На други земеделски производители дестилираме по още 20 кг етерични масла", каза Едрев. По неговите думи “Аркус” е първият промишлен производител на билки в региона и вече има запитвания за разширяване на пазара в Швейцария и Сърбия,. 30 000 лв. е инвестицията в дестилерията и още 15 000 лв. в машини.

Семената за билките са произведени в ЕС и имат сертификат за биологично чист продукт. Първоначалната инвестиция в лечебните треви е 24 000 лв. Пловдивската фирма “Балкан био серт” контролира дали билките се отглеждат без торове и пестициди. Разкрити са 15 нови работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.