1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Пчеларите се обединиха срещу ГМО

Пчеларите се обединиха срещу ГМО

Те определят като абсурдна идеята, веднага след приемането на закона на второ четене да му се наложи петгодишен мораториум

Предстоящите промени в Закона за ГМО дават възможност за използване на генномодифицираните организми на опитни полета с научни цели. Наличието обаче дори на едно такова опитно поле ще доведе до това процесът да излезе извън контрол. Това мнение изразиха от Националната браншова организация "Български пчеларски съюз" предаде News.dir.bg.

Всички пчеларски организации у нас за първи път се обединиха, се обявиха категорично против готвените промени в Закона за генномодифицираните организми и настояха страната ни да остане свободна от ГМО. Те определят като абсурдна идеята, веднага след приемането на закона на второ четене да му се наложи петгодишен мораториум, какъвто предложи ГЕРБ.

Деветте регистрирани у нас пчеларски организации са единни и в мнението си, че "бъдещето на страната ни е в биологичното земеделие, а не в съмнителни, макар и скъпо платени експерименти с ГМО". Пчеларите дори заплашиха, че ако гласът им не бъде чут, ще докарат кошерите си пред парламента. Ще пуснем пчелите да "консултират" властимащите какъв закон да приемат, заканиха се те.

"Веднъж освободени в околната среда генномодифицираните организми, бактерии или вируси не могат да бъдат спрени за по-нататъшно разпространение и пчелите ще способстват за това, посочи той. Това означава, че те ще разширяват кръга на замърсяването по силата на своята природа." Това обясни проф. Ганчо Ганев, председател на УС на браншовата организация. Според него този процес ще бъде необратим. Като хранителен продукт за пряка консумация медът освен нектара на растенията, от които е събиран, съдържа и полен (прашец) от тези растения. А това означава съвсем реален риск от заразяване на пчелните продукти с ГМО, а оттам и заразяване на хората, които го консумират.

"Ние няма как да инструктираме пчелите си от кои растения да събират нектар и от кои - не", коментират пчеларите. Според тях "податливостта на чиновниците да си затварят очите при употребата на подобни препарати по данни на Министерството на земеделието и храните струва на българските пчелари хиляди отровени пчелни семейства годишно".


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.