1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Представят интерактивна карта на биофермите у нас по време на изложението Интерфуд § Дринк

Представят интерактивна карта на биофермите у нас по време на изложението Интерфуд § Дринк

В рамките на изложението ще продължи кампанията по популяризирането на приложението FarmCheck, което помага на потребителите да проверят произхода на над 75 000 хранителни продукта както от животински, така и от растителен произход

Национална кампания CAP Green Zone: Be Organic! ще участва със свой щанд по време на международното хранително изложение „Интерфуд § Дринк“, което ще се проведе от 8 до 11 ноември в Inter Expo Center.

На 8 ноември за пръв път у нас ще бъде представена Интерактивната карта на биопроизводителите в България, разработена в рамките на проекта CAP Green Zone: Be Organic!  Картата показва местоположението на биологичните ферми и предоставя бърз и лесен достъп до добрите практики в производството, онлайн и физически магазини, където да откриете тяхната продукция. Биопроизводителите пък имат възможност да добавят своите стопанства на картата, предоставяйки максимално подробни данни за своето производство.

В рамките на изложението ще продължи кампанията по популяризирането на приложението FarmCheck, което помага на потребителите да проверят произхода на над 75 хиляди хранителни продукта както от животински, така и от растителен произход.

FarmCheck дава възможност за повече прозрачност и информиран избор на потребителите при ежедневното им пазаруване. Всеки може лесно и бързо да провери произхода на избран хранителен продукт в 3 публични бази данни на Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните. 

Посетителите на щанда ще могат да получат информационни материали за новата ОСП и да се запознаят с добри практики на земеделски производители от България.

Проектът CAP Green Zone: Be Organic! има за цел насърчаване на устойчивото производство на биохрани в България и информирането на потребителите у нас за ползите от чистата храна.

Кампанията залага редица информационни мерки, които ще се прилагат в рамките на 1 година и имат за цел да повишат знанията на заинтересованите страни относно плановете на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП 2023-2027) за разширяване на дела на устойчивото и органично производство на храни в контекста на запазване на природата и биоразнообразието.  Be Organic! също така ще информира гражданите и земеделските стопани относно Националния стратегически плано по ОСП, Зелената сделка, стратегията „От фермата до трапезата“, Стратегията за биологичното разнообразие и Плана за действие за биологичното производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.