1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Развитието на биоземеделието е спирано от много фактори

Развитието на биоземеделието е спирано от много фактори

Делът на биоземеделието е едва 0,16% от общия дял на земеделския сектор

 Тежки регламенти и неясни условия, ниски цени на биопродуктите, липса на субсидии са само част от проблемите, които пречат на развитието на биоземеделието в страната, стана ясно по време на организирана от Българската асоциация "Биопродукти" конференция, съобщава dnevnik.bg.

Данни на асоциацията сочат, че делът на биоземеделието е едва 0,16% от общия дял на земеделския сектор, но до 2013 г. този процент трябва да достигне 8%. Тази цел е заложена в програмата за развитие на биоземеделието до 2013 г., каза Албена Симеонова, която е член на управителния съвет на асоциацията. Тя счита, че производителите на екопродукция са малко заради тежките условия за производство на екопродукти. Тежките и неясни регламенти отказват повечето желаещи да развиват такъв бизнес. Те са наследени от предишното агроминистерство, каза още Симеонова. Друга причина за малкия брой биопроизводители се дължи и на това, че добивите от екологично чисто производство са сравнително по-ниски от тези на конвенционалното земеделие, защото не се използват химически торове и пестициди. Въпреки че процесът е доста по-трудоемък, цените на биопродуктите в България са почти същите като тези от конвенционалната земеделска продукция, въпреки че по правило цената им е по-скъпа.

Сертифицирането на биопроизводителите също е твърде скъпо. В България право да издават сертификати имат три организации, а биосертификатът се издава срещу определена сума, която не е малка, каза още Симеонова. Те извършват многократни проверки през годината – на почвата, растенията и крайния продукт. Биоземеделците според нея са ощетени тъй като до момента те са единствените, които все още не са получили компенсаторните плащания по агроекология и директните субсидии на площ. По данни на асоциацията около 800 милиона лева са предвидени до 2013 г. за биоземеделие, но до момента са усвоени едва 4.8 милиона лева, като при това те все още не са изплатени на фермерите, уточни още Симеонова. Парите за екологично производство не могат да се прехвърлят към други мерки и трябва да бъдат оползотворени именно за екологично производство, което означава, че вероятно ще се наложи те да бъдат върнати, прогнозира тя. За миналата година към 550 проекта за биоземеделие са подадени от цялата страна. От всички тях са одобрени по-малко от една трета, сочи статистиката в асоциацията. Останалите или са отхвърлени или чакат. Липсващ код, подпис или други дребни по думите на Симеонова неща са най-често са причина за отхвърлянето на един проект. Стопаните обаче са обнадеждени, че от тази година институциите им обръщат повече внимание, но ако негативното отношение към биоземеделието продължава, секторът няма бъдеще, коментираха още от асоциацията на биопроизводителите.

Пазарът на произведените биологично чисти продукти у нас расте. В последните години българите са започнали да пазаруват повече екологично чиста продукция. Основният пазар на родните производители на биозеленчуци обаче е в чужбина, защото там цените са по-високи. Това каза Елена Герганова, външнотърговски директор в компания, производител на биологични продукти. Всяка година продажбите на компанията, в която работи Елена Герганова, се увеличат с 1-2 %, което е показателно и за потреблението в страната. В момента продуктите на фирмата обаче се предлагат на българския пазар на много по-ниски цени, отколкото в чужбина. „Същите зеленчуци ги продаваме в Европа на значително по-висока цена и крайната цена в българския магазин все още е ниска, в сравнение с крайната цена в европейски магазин на същия артикул. Ако вземем за пример нашата био краставица, от която днес потеглиха два ТИР-а за Германия, цената, на която продаваме, е почти равна на крайната цена в магазина в България”, каза Герганова.

За да бъде произведен един биологичен зеленчук, са нужни години, освен това обикновено цените на биологичните продукти са с 30 % по-скъпи от тези на конвенционалните. Голяма част от българите не разбират все още защо си заслужава да се ядат чисти продукти. Според Герганова обаче поне за децата си, хората трябва да осигурят качествена храна. По думите й правителството много слабо подкрепя сектора на биологичното производство – особено по отношение на информирането на населението. „Аз се занимавам с това от 10 години, била съм на много световни форуми. Правителствата отделят милиони, за да информират населението, субсидират своите производители, за да може крайната цена да бъде максимално ниска. Правят всякакви интервенции, за да може населението да живее по-здравословно”, обясни тя. Франция е най-доброят пример за отглеждането и потреблението на биологични продукти. „Във Франция здравословният начин на живот е издигнат в култ до такава степен, че дори се съобразяват с емисиите от транспорта”, каза Елена Герганова. Контролът на биологични продукти в страната ни е занижен, а според Герганова е нужно той да бъде „спартански” по отношение на това кой продукт е био и кой не е, тъй като има много стоки, които претендират да са биологични, а не са.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.