1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ресурс от Черно море ще осигури еко храни

Ресурс от Черно море ще осигури еко храни

Ресурсите от дъното на морето могат да се използват в агробиоземеделието

Налице е технологичен пробив в областта на биоземеделието за създаване на екологично чисти и безопасни храни на базата на природни продукти от дъното на Черно море. Това е един от изводите на съвместния българско-украински  семинар „Нетрадиционни ресурси на дъното на Черно море и възможности за тяхното използване като комплексна суровина”, който се проведе в Международния дом на учените  “Фр.Жолио Кюри “ във Варна, пише technews.bg.

Досегашните изпитания показват, че ресурсите от дъното на Черно море могат да се използват в агробиоземеделието като естествени органогенно-минерални торове за рязко повишаване на добивите, съобщи БАН. Суровината е практически неограничена и са налице благоприятни икономически разчети за нейния добив и преработка.

Учените изучават геологията на органогенно-минералните утайки (сапропели) на дъното на морето. Целта сега е да се докаже безспорният приложен ефект от използване на тази нова минерална суровина и включването й в суровинния баланс на страната. Проектът се реализира в периода 2008-2010 г. и се финансира от фондовете „Научни изследвания” на България и Украйна.

Ресурсът може да се използва също в областта на медицината, строителството, информационните технологии, нанотехнологиите и други области. Технологичното усвояване на минералите е и в унисон с политиката на Европейския съюз за използване на алтернативни  и органични суровини за мелиорация на почвите.

Работната българско-украинска среща завърши с изработване на антикризисен документ, представен на Министерски съвет, в който се изтъква, че реализацията на проекта ще доведе до създаване на нов вид стопанска дейност, свързана с експлоатацията на морски агробиологични ресурси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.