Световният биопазар продължава да расте

Глобално над 72,3 млн. ха земеделски земи са биологични

Според последното проучване на FiBL на биологичното земеделие в световен мащаб биологичните земеделски земи са се увеличили с 1,1 милиона хектара. Продължават да растат и продажбите на дребно на биологични продукти, както показват данните от 187 страни (края на 2019 г.)

22-рото издание на изследването „Светът на биологичното земеделие“, публикувано от FiBL и IFOAM – Organics International, показва продължение на положителната тенденция, наблюдавана през последните години. Това годишно проучване за биологичното земеделие в световен мащаб се подкрепя от Швейцарския държавен секретариат по икономически въпроси (SECO), Международния търговски център (ITC), Фонда за устойчиво развитие на Coop Switzerland и Нюрнбергския панаир,организаторите на изложението BIOFACH.

Световният биопазар продължава да расте

Пазар на биологични храни в света достигна 106 млрд. евро през 2019 г. Съединените щати са водещият пазар (44,7 млрд. евро), следвани от Германия (12,0 млрд. евро) и Франция (11,3 млрд. евро). През 2019 г. много основни пазари продължиха да показват силни темпове на растеж: например, френският пазар се е увеличил с повече от 13 процента. Датските и швейцарските потребители са похарчили най-много за биохрани (съответно 344 и 338 евро на глава от населението). Дания има най-високия пазарен дял на биологични продукти: 12,1% от общия пазар на храни.

3,1 милиона биологични производители по целия свят

През 2019 г. са отчетени 3,1 милиона биологични производители. Индия продължава да бъде страната с най-голям брой производители (1 366 000), следвана от Уганда (210 000) и Етиопия (204 000). По-голямата част от дребните производители са сертифицирани в групи, базирани на система за вътрешен контрол.

Постоянно увеличаване на биологичните земеделски земи

Общо 72,3 милиона хектара са били биологично управлявани в края на 2019 г., което представлява ръст от 1,6 процента или 1,1 милиона хектара в сравнение с 2018 година.

Австралия има най-голямата биологична земеделска площ (35,7 милиона хектара), следвана от Аржентина (3,7 милиона хектара) и Испания (2,4 милиона хектара). Поради голямата площ от биологични земеделски земи в Австралия половината от световната биологична земеделска земя е в Океания (36,0 милиона хектара). Европа има втората по големина площ (16,5 милиона хектара), следвана от Латинска Америка (8,3 милиона хектара). Органичната площ се е увеличила на всички континенти в сравнение с 2018 г., с изключение на Азия (главно поради спад в биологичните земеделски земи, отчетени от Китай) и Океания.

10 и повече проценти от земеделските земи са биологични в 16 държави

В световен мащаб 1,5% от земеделските земи са биологични. Много страни обаче имат далеч по-високи дялове. Страните с най-голям биологичен дял от общите им земеделски земи са Лихтенщайн (41,0%), Австрия (26,1%) и Сао Томе и Принсипи (24,9%). Някои щати в Индия са или се стремят да бъдат 100% био през следващите години. В шестнадесет държави 10 или повече процента от всички земеделски земи са биологични.

Глобалната биологична статистика показва постоянна ангажираност с прозрачност в биологичния сектор

„Глобалната биологична статистика се оказа полезна за международни програми за сътрудничество за развитие и подпомагащи стратегии за биологично земеделие и пазари и те са от решаващо значение за наблюдението на въздействието на тези дейности. Тази публикация показва нашето текущо ангажиране с прозрачността в биологичния сектор“, казва Луиз Лютиколт, изпълнителен директор на IFOAM – Organics International. Кнут Шмитке, директор по изследвания, разширяване и иновации на FiBL Швейцария, добавя: „Годишникът е изключително отражение на нивото на доверие, което хората по света имат към биологичното земеделие и неговото значение за храненето, околната среда и устойчивото развитие“.

КОВИД-19 доведе до значително увеличение на търсенето на биологични продукти в много страни, но също така и предизвикателства: „Очакваме да видим ефекта от пандемията върху развитието на сектора с данните за 2020 г., които ще бъдат готови след една година“, казва Хелга Уилър, която отговаря за годишника във FiBL.

Източник: Фондация Биоселена


Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.