1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Увеличава се контрола върху коректното етикетиране на продукти с ГМО

Увеличава се контрола върху коректното етикетиране на продукти с ГМО

Основните причини, налагащи промяната в Закона за храните, са осъществяване на по-стриктен официален контрол при производството и търговията с храни

Комисията по земеделието и горите в Народно събрание днес трябва да приеме общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните предаде Money.bg. Сред предложенията за промяна в закона е коректно етикетиране на продукти, съдържащи генномодифицирани организми, както и засилен контрол върху доставените храни и суровини с ГМО. Промените са изготвени на базата на приетите на първо гласуване законопроекти, внесени от депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков и председателя на комисията и народен представител от ГЕРБ Десислава Танева. Като втора точка в дневния ред на земеделската комисия е обсъждане на Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска, внесена от Министерски съвет.

Вчера Комисията по земеделието и горите направи кръгла маса за промените в Закона за храните относно проследяването и етикетирането на генетично модифицирани организми (ГМО) и проследяването на храни и фуражи от генетично модифицирани продукти. От неправителствената организация обясниха, че са за по-стриктно и по-стриктен контрол при етикетирането на храните с ГМО. От коалицията представиха своите виждания за промяна на законодателството – едно от тях е да се забрани използването на хранителни продукти с ГМО в училищните и студентски столове и кухните в детските градини и ясли.  В мотивите на законопроекта на ГЕРБ за промяна на закона е обяснено, че измененията се правят заради изискванията на европейския регламент в областта на етикетирането на ГМО. Като национални мерки в отговор на изискванията на регламента на ЕС се предприемат включването на нови разпоредби в Закона за храните по отношение на изисквания за етикетиране. Предвидена е препратка към определената в регламента прагова норма за етикетиране на храната или продукта за наличие на ГМО, която към настоящия момент е 0,9 % количествено съдържание от целия продукт, което следва да е задължително изписано с контрастен цвят, в размер 25% от опаковката на продукта.

При регистриране на нов обект за производство на храни и ястия, операторът задължително да подава декларация по образец до контролния орган с цел повишаване на информираността му, ще бъдат ли влагани ГМ суровини при производството на храни, както и задължение за информиране на контролния орган в случай, на промяна на това обстоятелство, предвиждат промените, предложени от ГЕРБ.
Законопроектът предвижда да има проследимост на всички етапи на производство, преработка и дистрибуция на съставки и добавки в храната, както и компоненти на дадена съставка, и вещества, които присъстват в крайния продукт, макар и в променена форма за наличие на ГМО чрез изискване и съхраняване на резултатите от лабораторни анализи на доставените храни и влаганите суровини.

С цел удостоверяване на заявената информация в подадената декларация при регистриране на обект, операторите ще вземат проби от доставените храни и влаганите суровини за наличие на ГМО. Вносителят ще вписва информацията в придружаващите партидата документи и ще представя резултатите от лабораторния анализ за вида и количественото съдържание на ГМО, предвиждат измененията.

Основните причини, налагащи промяната в Закона за храните, са осъществяване на по-стриктен официален контрол при производството и търговията с храни по отношение на спазване изискванията за етикетиране и проследимост на храни на пазара предвид настоящата фактическата обстановка, както и фактът, че пазарът на страната е част от единния Общностен пазар; засилен самоконтрол в обектите по отношение на влаганите суровини, съставки и добавки в храните за наличие на ГМО; стриктен контрол на всички партиди от внос и изрично вписана информация в придружаващите партидата документи, че продуктът съдържа или се състои от ГМО, както и резултати от лабораторни анализи.

В мотивите на проекта на Синята коалиция е записано, че становищата на учените по отношение на ГМО и по-точно за тяхното въздействие върху здравето на хората не са еднозначни. Все по-голяма част от тях обаче доказват вредните последици, вследствие употребата на храни съдържащи ГМО. Това дава сериозно основание да предприемем законодателни стъпки за защита на децата от тяхното въздействие, както и за по – голяма информираност на потребителите при избора им на храни, съдържащи или свободни от ГМО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.