1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Увеличават се насажденията с органичен памук в САЩ

Увеличават се насажденията с органичен памук в САЩ

Производителите на органичен памук в САЩ са увеличили засетите площи на 26 % през 2009 г. в сравнение с предходната година

Според предварителни данни, събрани от Асоциацията за органична търговия - Organic Trade Association (OTA) - в проучване, субсидирано от Cotton Incorporated, производителите на органичен памук в САЩ са увеличили засетите площи на 26 % през 2009 г. в сравнение с предходната година . Анализът на наличните данни, събрани чрез проучване на ОТА и предварителни данни, получени от Тексаския пазарен кооператив за органичен памук - Texas Organic Cotton Marketing Cooperative (TOCMC) - посочват, че засадените територии през 2009 г. са  над 4300 ха в сравнение с изчислените 3400 ха през 2008 г., което бележи връх от 2001 г. насам.

На въпроса какви са най-големите пречки за засяване на повече памук през 2010 г., производителите са отговорили - намиране на пазар за продукта, както и на пазар, който би заплатил увеличените разходи за органична продукция; предизвикателства от рода на плевели и вредители; разходите по контрол над плевелите и цената на наемния труд. Производителите също така са посочили конкуренцията на международни производители на органичен памук, както и разходите за преминаване към отглеждането на такъв. За засилване на възможностите за пласмент на произведения органичен памук, участниците в проучването са предложили Националната органична програма да продължи да разрешава да се използват обработени с киселина семена за посев и са цитирали необходимостта от засилване контрола над чуждестранните разрешителни. Производителите  също така са обосновали и необходимостта от по-голяма реклама на органичните продукти, водеща съответно към по-голямо потребителско търсене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.