1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. За март се отлага гласуването на ГМО-закона

За март се отлага гласуването на ГМО-закона

Парламентарните групи на СДС и БСП поискаха предложените от екоминистерството поправки да се оттеглят

Второто четене на законопроекта за закона за генетично модифицираните организми (ГМО) е било отложено за началото на март заради възникналите спорове и небходимостта от по-щателно обсъждане. Това съобщиха на 3 февруари от парламентарната комисия по екология пише dnevnik.bg.

Парламентарните групи на СДС и БСП поискаха предложените от екоминистерството поправки да се оттеглят. На 2 февруари от СДС заявиха, че забраните трябва да останат и само лабораторните опити с ГМО да бъдат допустими. Депутатът от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев пък внесе предложение в закона да се въведат тежки санкции за ГМО-замърсявания. Предложението е стопаните, които отглеждат модифицирани култури и "замърсят" съседни насаждения с конвенционално производство да плащат от 50 000 до 100 000 лева, а фирмите – между 500 000 и 1 000 000 лв. Сините настояват също надписите на генномодифицирани продукти да са по-големи и това изрично да се запище в закона.

Атанас Костадинов от БСП, който беше зам-министър на околната среда в предишното правителство пък заяви, че целият законопроект трябва да се спре, защото няма изискване България да премахне забраните за ГМО. Екоминистерството аргументира част от поправките, касаещи лабораторното отглеждане на модифицираните култури, със стартирала през април миналата година наказателна процедура срещу страната за несъответствия на българския закон със съответната евродиректива. Костадинов изтъкна, че процедурата няма нищо общо с предложеното отпадане на забраните. Междувременно евродепутатът Илияна Йотова от БСП е изпратила запитване в ЕК за процедурата. От екоминистерството аргументираха поправката с нуждата от хармонизиране на закона с другата европейска директива – за освобождаването на ГМО в природата и продажбата на такива продукти.

Костадин Язов от ГЕРБ пък призова опозицията да не спекулира със страховете на хората. Той подчерта, че законопроектът не касае разрешаването на генно модифицирани храни. Най-вероятно при второто му четене обаче превантивните забрани за генно модифицирани тютюн, лози, овощни дървета ще останат, каза той.

Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева обаче заяви, че министерството няма да оттегли поправката за отпадане на забраните. "Те противоречат на европейската директива, която изисква всичко да се разглежда случай по случай и няма защо да чакаме нова наказателна процедура, за да поправим и това", каза тя.

Повече за ГМО можете да прочетете тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.