1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. За последните 10 години глобалният пазар на биопродуктите се е увеличил 3 пъти

За последните 10 години глобалният пазар на биопродуктите се е увеличил 3 пъти

Снимка:

В аграрния ни експорт доминират зърнено-житните растения и маслодайните семена

За последните 10 години глобалният пазар на биопродуктите се е увеличил 3 пъти, съобщават от БСК. В момента той се оценява на около 60 млрд. щ.д., докато през 2000 година пазарът е бил на стойност около 8 млрд. щ.д. Почти половината от биопродуктите се консумират в САЩ и Канада. Това са най-големите пазари в света. ЕС консуира 40 на сто от биопродукцията.

Напоследък расте вносът в САЩ на органични продукти от Европа. За това допринася взаимното признаване между САЩ и ЕС на сертификатите за доказване на биологичния произход на стоките, който е в сила от 01.06.2012 г.

Нараства производството и консумацията на биопродукти в Азия (Япония, Южна Корея, големите китайски градове). Китай вече има програми за държавно насърчаване на производството и експорта на биопродукти. Китай изнася основно в САЩ и ЕС следните биопродукти: бобови култури, зърнени култури, ядки, зеленчуци, чай. За 10 години експортът се е увеличил 100 пъти, достигайки в момента около един милиард долара.Програма за насърчаване на производството и експорта има и Индия. Чрез биоземеделието се цели да се създадат устойчиви доходите на дребните фермери.

Най-много сертифицирана площ за биоземеделие има в Австралия, Китай, Аржентина и САЩ. Трябва да се разграничава производството на биосуровини и на крайни продукти. Често преработка и маркетинга създават по-голямата част от добавената стойност, но се осъществяват извън страната-производител на суровината - в страната, където тя се внася, преработва и реализира на пазара.

Европейският съюз форсира развитието на биоземеделието и предлагането на биопродукти – храни, фармацевтични изделия и т.н.

Делът на земята, използвана за отглеждане на биокултури, в ЕС се е увеличил от 3,6% през 2005 на 5,1% през 2010 г. Най-голям е този дял в Австрия – 17,2% и в Швеция – 14,3%. Сред новите държави-членки лидер е Естония с дял на земите, ползвани за боиоземеделие - 12,8%. Като тренд към биоземеделие напоследък се открояват в ЕС – Франция, Полша и Испания.

Целия материал за биопродуктите четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.