1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. "Зелена" ли е енергията от водорасли

"Зелена" ли е енергията от водорасли

Биогоривата от водорасли се разглеждат като потенциален източник на екологична енергия

Производството на биогоривото от водорасли  освобождава повече парникови газове в сравнение с това от конвенционалните биогорива от зърнени култури, пише сайтът Business Green цитиран от dnevnik.bg.  Според ново изследване на учени от Вирджинския университет, което показва, че за направата на екогориво от хранителни култури като захарна тръстика, царевица или рапица например се използват по-малко енергия и вода и се произвеждат по-малко вредни емисии в сравнение с биогоривото от водорасли.

Учените смятат, че  при отглеждането на водораслите се използват големи количества торове, които да стимулират растежа на биомасата. Торовете обикновено са направени от петролни продукти, които изпускат парникови газове като азотен оксид. Като алтернатива те предлагат използването на отпадните води на пречиствателните станции вместо торове за намаляването на екологичния отпечатък от култивирането на водораслите.

Биогоривата от водорасли се разглеждат като потенциален източник на екологична енергия. Според защитниците на новото екогориво основното предимство на новата технология е високата й ефективност. Тя е считана за над сто пъти по-енергоефективна от тази за производство на екогориво от царевицата или рапицата например.  Изследователи и представители от бранша оспориха достоверността на доклада, който по техни думи се основава на стари източници и не взема предвид най-новите технологии в областта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.