1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. 100 държави обещаха да намалят емисиите

100 държави обещаха да намалят емисиите

Страните, обединени в инициативата за метана, представляват 70% от световната икономика

Повече от 100 държави се присъединиха към инициативата за намаляване на емисиите от метан, създадена от Европейския съюз и Съединените щати. Това е второто мащабно споразумение, постигнато по време на срещата COP26 в Глазгоу.
Страните, обединени в инициативата за метана, представляват 70% от световната икономика. Сред тях, освен държавите в Европейския съюз и Съединените щати, са Канада, Израел и Япония. Засега от списъка отсъстват обаче големи индустриални страни като Индия, Китай и Русия.
Целта на начинанието е до 2030 година емисиите от метан да бъдат намалени с най-малко 30% в сравнение с 2020-та. Експерти изчисляват, че при успех това ще свали глобалното затопляне с 0,2 градуса.
По думите на Урсула фон дер Лайен свиването на метановите емисии е една от най-ефективните мерки, които човечеството може да предприеме. Според американския президент Джо Байдън, който представи инициативата заедно с фон дер Лайен, целта от 30 процента е напълно достижима и дори може да бъде преизпълнена. За своята страна Байдън обеща програма, която да редуцира метановите емисии от добива на газ и петрол, както и от петролопроводи и сметища. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.